Krofne iz rerne

krofne iz rerne

Predivne, deca ih obožavaju. Testo se samo varjačom umuti i može da stoji i 8h u frižideru. Napravite testo i radite nešto drugo, psole samo razvučete i pečete. Glazura je preukusna i brzo se steže.

Sastojci za testo:

575 gr brašna – tip 400
20 gr svežeg kvasca ili 5gr suvog
1 kašičica soli
200 ml mleka
170 gr margarina ili maslaca
4 jaja
1 puna kašika meda
1 kašičica ekstrakta od vanile
Glazura:

180 gr šećera u prahu
3+1 kašike mleka
1 kašičica ekstrakta od vanile

 
Čokoladna glazura

180 gr šećera u prahu
4 kašike mleka
2 kašike kakao praha
1 kašičica ekstrakta od vanile

Priprema:

U posudu u kojoj čćete sve mutiti razmeriti brašno pa staviti. Na jedan kraj staviti so a na drugi kraj kvasac pa i jednu  i drugu stranu posebno malo izmešati sa brašnom. Zatim u drugu posudu pomešati vlažne sastojke.

Sjediniti mleko, med, jaja i ekstrakt vanile.

Celu masu istresti preko brašna i mešati varjačom.

Otopiti margarin ili maslac i prohladiti, pa preliti prelo mase u posudi i opet sve mešati varjačom sve dok se sve ne sjednini i masa postane fina glatka.

Preko posude staviti foliju i odložiti u frižider. Testo bi trebalo da stoji najmanje 3h a najduže 8h.

Zatim testo izvaditi, posuti brašnom i razvući na debljinu od pet milimetara do centimetra.

Vaditi krofne modlom, a rupe sa nekom manjom modlicom, čepom od flaše ili većim nastavkom za špric. Mala rakijska čašica je prevelika.

krofne iz rerneRedjati u podmazan pleh ili na pek papir pa premazati malo otopljenim margarinom ili maslacem i ostaviti da raste 10 minuta pa uključiti rernu na 200 stepeni.

Kada se rerna zagreje staviti krofne da se peku dok ne porumene.

Dok prva tura krofni raste pokupiti komadiće test akoji su preostali, sa malo brašna premesiti i ponovo razvući, pa slagati novu turu u drugi pleh.

Dok se prva tura peče napraviti glazure.

Krofne bi trebalo vruće da se spuštaju u glazuru da bi se brzo stezale.

Šećeru u prahu dodati 2 kašike mleka i ekstrakt vanile i mešati. Dodati opet još jednu kašiku i promešati, energično.

Ako je potrebno dodati i četvrtu kašiku mleka, meni je trebala. Masa treba da je slična gustini meda.

 

Isti postupak je i sa čokoladnom glazurom. U belu po želji možete dodati i boju za kolače.

Vruće krofnice spustiti naopako u belu glazuru pa viljuškom okrenuti i onda podignuti da se ocedi višak glazure pa spustiti na rešetkastu podlogu, može da posluži i rešetka iz rerne.

U čokoladnu glazuru umakati samo gornju stranu.

Kada se ohlade krofnice i glazura će se stegnuti.

Poslužiti.

Prijatno.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Plazma torta sa malinama

Torta Pahuljica

Diplomatska torta sa orasima