Karamel torta
Sastojci za testo:
3 jaja
250 g šećera
2 kesice vanilin šećera
200 ml margarina
200 ml mleka
3 kašike kakaoa
Približno. 350 g brašna
1 kesica praška za pecivo
Pripremite testo:
Mleko, 3 kašike kakaoa i 3-4 kašike šećera, pomešati i staviti na vatru dok se zgusne malo i izgleda kao topla čokolada. Mutite žumanca sa šećerom dok ne pobele i dodavajke kakao smesu,
Omekšajte margarin.Dodavajte brašno sa praškom za pecivo i margarinom naizmenično. Količine su za tortu od 23 cm prečnika.Stavite da se peče na pek papir u pleh 40 minuta na 180 stepeni. Sredina će vam nabubriti pa ako je potrebno odsecite je i presecite koru na dva dela .
Krem Sastojci:
250 grama šećera
200 ml mleka
150 gr margarina
1 kašika pudinga od vanile
10 g želatina
250 ml slatke pavlake
Šećer istopiti na tihoj vatri dok dok fino se ne karamelizuje,onda sipajte mleko pa mešajte dok se šečer ne rastopi. Mora se voditi računa da se skuva i da će napraviti penu. Izmutite kašiku pudinga sa 3-4 kašike mleka pa zakuvajte u mleko. U vruće dodajte margarin i rastopljen želatin. Skroz ohladite pa izmiksirajte slatku pavlaku i dodajte je kremu. Namažite prvu koru sa pola fila,poklopite drugom pa namažite celu tortu filom,odgore prelijke karamel sirupom.
Karamel sirup se pravi tako što se isprži 2-3 kašike šećera i u to se doda malo slatke pavlake,nekoliko kašika,ostavite da provri i ohladite.
Primjedbe
Objavi komentar