Čokoladna torta
Tako kremasta i bogata filom, korice meke i sočne sa orasima prošarane ukusom ruma….
Korice:
6 belanaca
10 kašika šećera
200 gr mešano oraha, sitno seckanih i mlevenih, još bolje ako možete izblendirati
4 kašike hlebih mrvica ( prezle )
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
200 ml mleka
1 kašičica ekstrakta ruma
Krem:
6 žumanaca
10 kašika šećera
200 gr crne čokolade ( najmanje 200, za jači ukus stavite do 300, ali nemojte više )
400 ml slatke pavlake
Odgore je šlag krem od čokolade umućen sa mlekom i preostalih 100 ml slatke pavlake što mi je preostalo do pakovanja od 500 ml.
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom u jaku i čvrstu penu, kada okrenete činiju ništa se ne pomera.
Zatim dodati orahe, hlebne mrvice i prešak za pecivo pa lopaticom sjediniti.
Istresti u obložen papirom za pečenje pleh i staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pa smanjiti na 180-
Peći izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne. Treba blago da porumeni.
Pečen biskvit ostaviti da se hladi.
Dok se kora peče pravimo fil.
parfe cokoladna torta
Ulupati u manjoj šerpi koja može da stane na veću šerpu žumanca sa šećerom da “pobele”. Mutiti 2 minute mikserom.
Staviti šerpu sa žumancima na veću šerpu u kojoj je otprilike 2 cm vode, pa sve staviti na vatru.
Kuvati od momenta kda voda u donjoj šerpi proključa 10 minuta uz mešanje pa dodati čokoladu i ostaviti da se kuva dok čokolada se ne otopi.
Sklonit sa vatre da se ohladi.
Mlak krem staviti u frižider još sat vremena.
Posle sat vremena umutiti slatku pavlaku pa 4 kašike dodati u krem sa čokoladom i umutiti mikserom. Opet dodati još 4 kašike slatke pavlake i oept umutiti mikserom.
Sada uz pomoć lopatice sav krem od čokolade istresti u preostalu slatku pavlaku i dobro umutiti.
Ohladjenu koru preseći vodoravno na pola, da se dobiju dve tanke korice. Mleku dodati rum.
Na tacnu staviti obruč od kalupa pa prvu koricu i preliti je sa pola mleka.
Kada mleko upije istresti ceo čokoladni fil i poravnati ga.
Preko staviti drugu koricu koju takodje poprskamo mlekom i rumom koji su nam preostali.
Ja sam preko umutila 100 gr šlag krema sa mlekom ( nisam merila ) i na kraju ulila preostalu slatku pavlaku od 500 ml što mi je preostalo i sve zajedno izmiksirala pa sa time premazala odgore tortu.
Staviti u frižider nekoliko sati da odstoji pa skinuti obruč i poslužiti.
Prijatno.
Sastojci za kalup 26 cm:
8 belanaca
12 kašika šećera
250 gr oraha
5 kašika mrvica
1 prašak za pecivo
Krem:
8 žumanaca
12 kašika šećera
najmanje 250 gr čokolade
500 ml slatke pavlake
Primjedbe
Objavi komentar